RestipsKroatien, Split


Ett stenkast ut i vattnet...
Profil för staden Brela, grannstad med Split
Människorna i Split är väldigt gästvänliga
Rivan är gjord i putsad vit kalksten
Som ger ett väldigt lyxigt intryck
Rör vid Diokletianus tår och önska dig något,
Så slår det med stor sannolikhet in
enligt sägnen och personligt test...
Den Makarska Rivieran är lång, kristallklar och underbar
Åker ni till Flygplatsen vid Split, så kan ni skatta er lyckliga, här finns det många stadspärlor att besöka och öar att utforska.
Vad som är gemensamt för alla städer längs riveran och öarna är att vattnet är kristallklart och rent, så rent att vi här kan dricka vattnet i kranen. Någon man ej kan göra i grannländerna Italien och Grekland.

I Split finns det massor att hitta på, längs hamnen finns den långa esplanaden "Rivan". En lång gågata i kalksten, kantad utav palmer. I dessa palmer sitter massor av små lampor som tänds på kvällen och skänker ett romantiskt sken över alla de uteserveringarna som ligger längs Rivan.
Precis invid ligger Diokletianus palats, som finns med på UNESO´s världsarvslista.
Norr om detta vackra romerska "sommarhus" ligger marknaden där man kan hitta allt från ost, fisk och bröd till klockor, saronger och bikinis.

Vill man se lite mer pittoreska byar bör man ta sig ned lite längs makarska rivieran till Podstrana, Brel  eller Makarska.


Kroatien, Bràc
Supetar är staden man kommer till då man tagit färjan från Split

Nästliggande stad , Bol, är en underbar liten stad invid hamnen

Sol och bad är det som definierar Bràc bäst 
Ja man undgår knappast att förstå att Bràc är Kroatiens sol & badö. Det märker man redan då man kliver ombord på den lilla färjan som tar oss dit.
Resan tar oss från Split till Supetar och den tar cirka en timme. Nästan alla resenärer sitter uppe på soldäck och njuter. Kom ihåg att ha solskydd!

Bràc bjuder på många, långa, fina stränder. Det är som att ha kommit till en paradisö. Här kan man välja fritt emellan sandstrand, lite mer grovkornig strand, stenig eller klippor.
Vattensporter finns det självklart mycket utav, överallt ser vi vattenskoters och surfare, och även diverse dyk-kurser. Här är det ju verkligen perfekt att dyka och snorkla då vattnet är så klart. Jag vet jag har skrivit det tidigare, men det är verkligen så!

I färjelägets stad, Supetar, stänger de av huvudgatan för trafik på kvällen, för att pub-och-restaurang gäster ska kunna flanera fritt.

Kroatien.Hvar
Vägen upp till fästningen tar på låren, men det är det värt

Överallt i den gamla staden finns vackra små gränder med allt från små restauranger till små butiker

Utsikt från den imponerande fästningen (i staden Hvar på ön med samma namn) över hamnen (och även ön Vis utanför) 

Tar man istället färjan mot Hvar, från Split, så tar den cirka två timmar. Sedan tipsar jag om att åka till staden med samma namn, Hvar.
När man korsar den lilla ön, så ser man överallt blandningen emellan grönt och lila. Det är oliver och lavendel. Och det doftar ljuvligt.
I Hvars hamn trängs småfiskebåtar med lyxiga yachts. Det ryktas om att denna hamn är ett ställe som Paris Hilton har på sin "måste-stanna-lista" då hon är och seglar i medelhavet.
Ett av de hotell hon sägs ha besökt under sin vistelse var då Adriana, ett lyxigt hotell precis invid hamnen. Här tar man hissen upp till takterrassen och lägger sig på någon utav de stora härliga solsängarna och badar i poolen. På kvällen görs takterrassen om till ett disco under stjärnhimlen.

För den som vill ha lite kultur finns här en helt otrolig fästning som på kvällen har en fasadbelysning som får den att se väldigt mäktig ut. Promenaden upp till fästningen tar på ens krafter, men det är det värt, här uppe har man en otrolig utsikt över Hvar, hamnen och närliggande öar.

Prislista:
en öl : kostar ca 17-22 :-. oftast om man beställer en öl, så kommer det in en 33cl, så var noga att be om en stor öl, om ni vill ha en pint.
pizzan: kostar ca 50-70:-
en coca cola: ca 10-15 :-
Vattnet går att dricka i Kroatien

London:

Efter att vi landat på Londons flygplats Heathrow och därefter åkt T-bana i en timme för 5,50 pund till Englands hjärta London hamnade vi naturligtvis på en pub. Fram med kartor och turistguider, här ska turistas.

Churchills Arms
Hemma översköljs vi av otaliga engelska TV-serier. Den ena bättre än den andra. Senast i raden om ett par varuhus. Bara det en anledning att besöka England och London. London har över 8 miljoner invånare och 7 000 pubar. Puben är roten till sociala medier och som kom för flera hundra år sedan. Redan då umgicks man med sina bekanta, nära och kära öga mot öga och har så gjort sedan 1500-talet. Så kom inte och kalla ”blogg”, ”twitter” och ”instagram” för att vara ”sociala medier”.

Idag är många av de engelska ölsorterna borta. De har ersatts av belgiska, italienska, tyska, danska och holländska och tro det eller ej – amerikanska ölsorter. Att äta på en pub kan vi varmt rekommendera. Ploughmans lunch eller Scottish eggs är här riktiga klassiker. Eller gör som många engelska familjer, ät söndagsmiddag på puben eller hotellet. Vägg i vägg med många av de traditionella gamla pubarna är det inte ovanligt att finna restauranger från världens alla hörn. En av de mest utsmyckade pubarna i London är Churchill Arms, Kensington Church Street 119 från 1750. Från den här puben gjorde Winston Churchill sina radiosändningar under andra världskriget.

Kakor och bakverk tycks Londonborna gilla då det finns ett par bagerier i varje område som säljer de mest fantastiska bakverk. Afternoon tea med både bakverk och trekantssmörgåsar kan man få på de flesta hotell. Skulle man få för sig att inta det på anrika The Ritz måste man boka bord minst 12 veckor i förväg. Sedan kostar kalaset från 45 pund per person och upp till 67 pund. Det senare med lite champagne.


En disk vid varuhuset Selfridge
London är shopping där pulsen går genom Oxford Street. Här kan man verkligen shoppa loss när det gäller mode, smycken och klockor. Selfridge har funnits här sedan 1909. Skaparen Harry Selfridge finns inte längre bland oss men andan lever vidare i det stora och exklusiva varuhuset på Oxford Street. Budgetvariantens varuhus, Primark hittar vi också här. Så det finns shopping för alla plånböcker.

Letar vi oss ner längs Regent Street så kommer vi till alla barns drömvaruhus Hemleys. I det här området har vi också Saville Row där man kan få en kostym uppsydd eller köpa handgjorda skor för en smärre förmögenhet - uppåt 3000 pund är inte så ovanligt. 

Shopping shopping
Carnaby Street
Carnaby Street var riktigt hett på 60-talet och har kanske förlorat lite av sin magi idag. Ändå finns här en hel del shopping att göra. Ett annat varuhus, med betydligt dyrare shopping värt att nämna är Harrods som öppnade 1834. Här kan man köpa allt från plastkassar för 20 pund till hundvalpar på fjärde våningen. Allt på Harrods är exklusivt och dyrt, så även de olika restaurangerna som finns på varje våningsplan. Många som tar tunnelbanan till Knightsbridge och Harrods gör det bara för att gå runt och titta. På lördagar är det marknad på Portobello Road. Vill man trängas med folk så är det här platsen att göra det på. 
Portobello Road
London är gigantiskt. Här bor över 8 miljoner som sagt. Ändå är det ganska lätt att ta sig fram. Tunnelbanan når överallt men att åka med de röda dubbeldäckarna är betydligt trevligare då man också får en fin överblick av London. Eller så kan man ta en sightseeing-buss som tar sig genom London. Turen som utgår från T-stationen Charing Cross kostar 26 pund och då kan man hoppa av eller på vid någon av de 90 stoppen som bussen gör.

Sevärdheterna i London är många. Men som i så många andra städer finns här så kallade turistfällor. Bland de dyrare är Madame Tussauds vaxkabinett som tar 30 pund för vuxna och 25 för barn. Londons historia får man för 23 pund på London Bridge Experience. Gratis är att se vaktavlösningen 11:30 varannan dag utanför Buckingham Palace. Skulle man sedan vilja se hur det ser ut inne i palatset (vissa delar) kostar det 19 pund. På Themsen vid Tower Bridge ligger krigsfartyget HMS Belfast. Att gå ombord kostar 15 pund och vill man ha något att dricka så finns det att köpa här. Är man inte rädd för höjder kan kanske London Eye locka. Från världens största pariserhjul kan man se över hela London.

Sedan får vi inte glömma alla de otaliga museer – över 240 stycken som finns i London. Många av dessa är gratis, till exempel British Museum som är ett av världens äldsta museum. På Bank of England som också är gratis kan man få prova på att lyfta en 12-kilos äkta guldtacka. Även Natural History MuseumScience Museum och Royal Air Force Museum har fritt inträde, för att nämna några.

Paris; Champs ElyseèsFör ett tag sedan var jag och besökte kärlekens huvudstad - Paris. Det var en snabbvisit i och med jobbet, men jag hann med en liten promenad längs en exklusiva shoppinggatan Champs Elyseès.

När man står i mitten av övergångsställena, så ser man en klar vy av Triumfbågen, det ser riktigt mäktigt ut.
Något mer som slog mig va att här var så rent, inte ett tuggummi på marken så långt ögat kunde se. Då jag kikade in på de glasomfattade uteserveringarna, så såg jag servitörer i propra munderingar med guldknappar och styva kragar.

Självklart drogs jag till Tiffanys o.co samt Luis Vuitton-huset, men till Makens tur, höll jag mig utanför...
Istället tog jag mig till ett café för en kaffe och för att få sig en stor kopp kaffe med mjölk, 
beställer man "american coffee" med varm mjölk. Bara ett tips ;)


Där satt jag i fönstret och tittade ut en stund över crossiantförsäljare och tidningskiosker, jäktande affärsmän och shoppingglada väninnor, som alla har en sak gemensamt, detta är deras stad. 
De är  stolta över sin stad "Parisarna", men jag kan ibland tyck att de har väldigt svårt att dra på smilbanden...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad rar du är som lämnar mig en kommentar. Det är kul att få höra vad du tycker och tänker!!
Ha en underbar dag!! Kram!