söndag 9 september 2012

Restips: Dagö


Dagö. 
Vill du ha semester, riktig semester? Lugn och ro, inget som stör. Få vandra i vacker natur på mysiga stigar och hitta orörda platser trots att du bara är något stenkast från ditt hotell.

Vi var ett glatt litet gäng som tog oss över till Dagö. En liten ö utanför Tallin, längs Estlands kust.
Här skulle vi se den orörda naturen, smaka den rustika maten och uppleva lite militärhistoria.

De första besökarna som sägs ha kommit till Dagö var från Gotland. Därifrån fick även Dagö sitt namn, från Gotlands håll såg det ju ut som att solen kom från Dagö – med dagen.
Det estniska namnet på ön är Hiiumaa ö.


Hit kan man ta sig både med färja och flyg, men extra populärt är det att på vintern, från estländska fastlandet, åka på isen hit ut till Dagö, med bil.
Dagö är Estlands näst största ö, den består av ca 70 procent skog, något som är populärt för t.ex. fågelskådare och jägare. Här jagas älg, vildsvin och fågel.

Största staden är Kärdla, som även flygplatsen tillhör.  I närheten (eller, ja allt är ju i närheten då ön endast mäter 40 x 60km norr till syd x öst till väst) finns vackra, undangömda stränder, restauranger med välsmakande mat och hembryggt öl samt öns privatägda militärmuseum.
En fördel är att man tar sig lätt runt ön via cykel då ön är relativt platt och de har använt sina EU-pengar väl genom att anlägga bra cykelvägar och sköna rastplatser.Dagö är en av världens äldsta öar då den skapades för 455 miljoner år sedan ur en meteoritexplosion.
Naturen påminner lite om Öland och Gotland fast något mer kargt landskap.
Det privata militärmuseet ligger en bit in i skogen och väl där känns det som om man färdats femtio år bakåt i tiden. Här passerar man först en vaktpost innan man kliver in på området och här står raketer och pansarvagnar uppradade mellan minor, kanoner och bomber.
Här har de samlat allt och lite till från den svunna krigstiden av det som fanns kvar runt om och på ön från den tiden.


En annan sak som man även märker av från krigstiden är att Dagö-borna inte badar vid stränderna så mycket. Det kan ha och göra med att under ockupationstiden fick man inte beträda stränderna. Ryssarna ville ju inte att fienden skulle kunna komma via strandvägen in på Dagö – vilket också gjorde att ingen Dagöbo fick ta sig dit utan speciella pass.

Så det sitter väl i kan man tänka. Men synd är det, för de har så otroligt vackra och rena stränder. Och nu när de fått EU-bidrag så håller de ju på att rusta upp, en hel del. 
Ja, det är inte bara cykelbanor och vägar som fått del av upprustningspengarna, stränderna får sin beskärda del de med.
Snyggt och rent, med lekplatser, ombytesbås, grillplatser och bänkar. 
Rent och snyggt i vattnet, inga plastpåsar eller burkar som flyter runt här inte.
Och så är det inte så mycket folk. Här kan man verkligen ligga och sola i fred. 

Runt om på ön finns det även upprustade gästhamnar, nybyggda hotell och fler sevärdheter.
Några populära ställen är t.ex. någon av de gamla fyrarna som finns längs kusten.
Perfekt och nära ifall man har båten med sig.

Om ni besöker Dagö, passa på att äta deras limpa, den är känd runt om och den är jättegod. Drick deras hemmagjorda öl, en söt välsmakande lager och njut av stillheten ett tag.Den berömda Limpan

Saku - ett gott Estniskt ölOrdning och reda , såna här vedhögar , propert uppradade såg man lite här & var på Dagö

Ull, ett material som de tar god hand om på Dagö, här görs allt från topp till tå, för både kropp och knopp.


För mer information om event, resor och hotell gå in på den svenska sajten www.visitestonia.com och klicka dig fram för att få en så bra resa som möjligt till magiska Estland
2 kommentarer:

  1. Har Estland någon turistbyrå i Sverige? Hur når man den? :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jepp! De har en kanonsajt där man kan hitta allt möjligt i Estland. Allt ifrån resor, hotell, event till fina restaurange, bra krogar och mysiga cafeér www.visitestonia.com är sajten du klickar in dig på

      Radera

Vad rar du är som lämnar mig en kommentar. Det är kul att få höra vad du tycker och tänker!!
Ha en underbar dag!! Kram!