tisdag 12 februari 2013

Pannkaka eller Plätt? Gott recept på dagens rätt ;)

Japp, idag är det fetisdagen, då äter man semlor med grädde och mandelmassa. Men det är även den Internationella Pannkaksdagen.
Även om den svenska pannkaksdagen faktiskt är i november (17/11).

I våra svenska hem förknippas den nog mest med att ätas på torsdagarna, och lite förleget är väl att man innan åt ärtsoppa.
Nu mer äts nog pannkakan mer som en "hel middag".

Men det e mycke snack runt det här med namnet.
Pannkakan, som är ca 20 cm i diameter steks i stekpanna, men kallas för Plätt i SmålandSkåne,BlekingeNorrbotten och Finland , oavsett hur liten eller stor pannkakan än är.

De mindre som är ca 6 cm i diameter kallas däremot för Plättar, och det finns ju speciella Plättlaggar som man kan steka i för att få den perfekta formen.
Sedan har vi ju de Plättar som är tjockare i formen, de är oftast gjorda på bovetemjöl, och de kallas då för blinier, något man ofta får i t.ex. Ryssland.
Ugnspannkakan, är ju som den låter av namnet gjord i ugnen och har sidfläsk i sig, men serveras ändå med sylt. Gotlandspannkakan innehåller förutom mjöl, ägg och mjölk även risgrynsgröt.
NU har vi väl rett ut det, någorlunda (eller snurrade jag till det ännu mer nu??) – det är nog alltid någon som har något annat att invända när man tar upp något som detta.
Nåväl, nedan listar jag mitt godaste recept på pannkaka. Och vill du så tillsätt lite socker och vaniljextrakt - det gör lite extra god smak på pannkakan, eller varför inte byta ut lite av mjölet med potatismjöl för lite krispigare kanter.

Här kommer iallafall receptet,
Du behöver:
4 st ägg
5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
Smör/Margarin att steka i

Gör så här:
Vispa upp äggen med lite mjöl, tillsätt sedan mjölk och mjöl om vartannat så att du inte får klumpar.
Ställ sedan laggen  (smeten kallas så)  i kylen ca 30-60 min.
Smält lite smör i stekpannan , ha i lite smet i den varma pannan och vicka lite på stekpannan så att du får runt smeten i hela pannan. Vänd på pannkakan då du ser att kanterna blivit gyllenbruna och smeten ser ut att ha ”stannat” och fått en liten yta. Stek den sedan på andra sidan , du kan kika under den lite genom att med hjälp av en stekspade kika in under pannkakan då och då i jakt på den guldgula färgen pannkakan ska ha då den är klar.

2 kommentarer:

  1. Wow, vilken härlig kombodag!
    Pannkaks- och semmeldagen! :)

    SvaraRadera
  2. Åh, äter hellre pannkakor :) Mums!

    SvaraRadera

Vad rar du är som lämnar mig en kommentar. Det är kul att få höra vad du tycker och tänker!!
Ha en underbar dag!! Kram!