onsdag 4 juli 2012

En Läskande Cheesecake


Precis som utlovat från igår lägger jag upp ett recept på en underbar cheecake. Jag brukar ha med min i kylväskan precis invid kylklamparna, det är ett väldigt uppskattat "tillbehör" till strandmaten.

Men vanligtvis då man äter en cheesecake kan man känna att när man kommit till halva biten av kakan att man fått för mycket. Cheesecake är väldigt sött och nu i sommar vill man ju inte gärna sitta och mumsa på något som bara är sött.
Därför har vi tagit tillvara på detta och gjort om receptet så att kakan blir syrlig och läskande kall, precis som vad man behöver på terrassen i solen eller på balkongen under parasollet.

Du behöver:

* 250g digestivekex
* 100g smör

Smält smöret och krossa kexen, blanda sedan detta och tryck ut ”degen” i en pajform. Denna ställer du in i ugnen på 200° i ca 10 min, så att den behåller sin form, ställ den för att svalna medans du gör fyllningen.

Fyllning:

* 400g philadelphiaost
* 2 ½ dl crème fraiche
* 100g kondenserad mjölk ( 1/3 burk)
* 3 ägg
* 1 vaniljstång (alt. 2 tsk vaniljsocker)
* 1 dl lemoncurd
* citronskivor för dekoration

Dela och fröa ur vaniljstången, ha i resterande ingredienser och vispa ihop till en jämn smet, ha i lite gul karamellfärg, om du vill få en mjuk gul färg på kakan.
Häll i smeten i formen och ställ antingen  in den i ugnen på 175° i ca 40 minuter. För att sedan förvara den i kylen ca 4 timmar innan servering, detta blir en luftig men stabil kaka.
Ett annat alternativ är att istället ställa formen i frysen direkt och låta den stå minst 2 timmar för att  sen ta fram den ca 20 min innan servering, då blir kakan liftig men ändå kall och lite glassliknande.
Båda alternativen är supergoda att bjuda på en varm sommar dag!

2 kommentarer:

  1. Jag älskar cheesecake! och den här låter så god att jag bara måste göra den en dag i sommar!

    SvaraRadera
  2. Gör det! Den är försvinnande god!

    SvaraRadera

Vad rar du är som lämnar mig en kommentar. Det är kul att få höra vad du tycker och tänker!!
Ha en underbar dag!! Kram!