söndag 22 september 2013

Restips: Koll på London

Efter att vi landat på Londons flygplats Heathrow och därefter åkt T-bana i en timme för 5,50 pund till Englands hjärta London hamnade vi naturligtvis på en pub. Fram med kartor och turistguider, här ska turistas.

Churchills Arms
Hemma översköljs vi av otaliga engelska TV-serier. Den ena bättre än den andra. Senast i raden om ett par varuhus. Bara det en anledning att besöka England och London. London har över 8 miljoner invånare och 7 000 pubar. Puben är roten till sociala medier och som kom för flera hundra år sedan. Redan då umgicks man med sina bekanta, nära och kära öga mot öga och har så gjort sedan 1500-talet. Så kom inte och kalla ”blogg”, ”twitter” och ”instagram” för att vara ”sociala medier”.

Idag är många av de engelska ölsorterna borta. De har ersatts av belgiska, italienska, tyska, danska och holländska och tro det eller ej – amerikanska ölsorter. Att äta på en pub kan vi varmt rekommendera. Ploughmans lunch eller Scottish eggs är här riktiga klassiker. Eller gör som många engelska familjer, ät söndagsmiddag på puben eller hotellet. Vägg i vägg med många av de traditionella gamla pubarna är det inte ovanligt att finna restauranger från världens alla hörn. En av de mest utsmyckade pubarna i London är Churchill Arms, Kensington Church Street 119 från 1750. Från den här puben gjorde Winston Churchill sina radiosändningar under andra världskriget.

Kakor och bakverk tycks Londonborna gilla då det finns ett par bagerier i varje område som säljer de mest fantastiska bakverk. Afternoon tea med både bakverk och trekantssmörgåsar kan man få på de flesta hotell. Skulle man få för sig att inta det på anrika The Ritz måste man boka bord minst 12 veckor i förväg. Sedan kostar kalaset från 45 pund per person och upp till 67 pund. Det senare med lite champagne.


En disk i varuhuset Selfridge
London är shopping där pulsen går genom Oxford Street. Här kan man verkligen shoppa loss när det gäller mode, smycken och klockor. Selfridge har funnits här sedan 1909. Skaparen Harry Selfridge finns inte längre bland oss men andan lever vidare i det stora och exklusiva varuhuset på Oxford Street. Budgetvariantens varuhus, Primark hittar vi också här. Så det finns shopping för alla plånböcker.

Letar vi oss ner längs Regent Street så kommer vi till alla barns drömvaruhus Hemleys. I det här området har vi också Saville Row där man kan få en kostym uppsydd eller köpa handgjorda skor för en smärre förmögenhet - uppåt 3000 pund är inte så ovanligt.

Shopping shopping
Carnaby Street
Carnaby Street var riktigt hett på 60-talet och har kanske förlorat lite av sin magi idag. Ändå finns här en hel del shopping att göra. Ett annat varuhus, med betydligt dyrare shopping värt att nämna är Harrods som öppnade 1834. Här kan man köpa allt från plastkassar för 20 pund till hundvalpar på fjärde våningen. Allt på Harrods är exklusivt och dyrt, så även de olika restaurangerna som finns på varje våningsplan. Många som tar tunnelbanan till Knightsbridge och Harrods gör det bara för att gå runt och titta. På lördagar är det marknad på Portobello Road. Vill man trängas med folk så är det här platsen att göra det på. 
Portobello Road
London är gigantiskt. Här bor över 8 miljoner som sagt. Ändå är det ganska lätt att ta sig fram. Tunnelbanan når överallt men att åka med de röda dubbeldäckarna är betydligt trevligare då man också får en fin överblick av London. Eller så kan man ta en sightseeing-buss som tar sig genom London. Turen som utgår från T-stationen Charing Cross kostar 26 pund och då kan man hoppa av eller på vid någon av de 90 stoppen som bussen gör.

Sevärdheterna i London är många. Men som i så många andra städer finns här så kallade turistfällor. Bland de dyrare är Madame Tussauds vaxkabinett som tar 30 pund för vuxna och 25 för barn. Londons historia får man för 23 pund på London Bridge Experience. Gratis är att se vaktavlösningen 11:30 varannan dag utanför Buckingham Palace. Skulle man sedan vilja se hur det ser ut inne i palatset (vissa delar) kostar det 19 pund. På Themsen vid Tower Bridge ligger krigsfartyget HMS Belfast. Att gå ombord kostar 15 pund och vill man ha något att dricka så finns det att köpa här. Är man inte rädd för höjder kan kanske London Eye locka. Från världens största pariserhjul kan man se över hela London.

Sedan får vi inte glömma alla de otaliga museer – över 240 stycken som finns i London. Många av dessa är gratis, till exempel British Museum som är ett av världens äldsta museum. På Bank of England som också är gratis kan man få prova på att lyfta en 12-kilos äkta guldtacka. Även Natural History Museum, Science Museum och Royal Air Force Museum har fritt inträde, för att nämna några.
Kllickar du ---> här <--- så kommer du till webbshopen för tunnelbanekort, flygtransfers och attraktionsbiljetter :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad rar du är som lämnar mig en kommentar. Det är kul att få höra vad du tycker och tänker!!
Ha en underbar dag!! Kram!