tisdag 25 mars 2014

Lingonkaka med havreströssel

Perfekta receptet på en kaka med svenska smaker!

Det här är en snabb och enkel kaka, som ser mer ut än vad den är.
God, syrlig och fräsch, passar den såväl på fikabordet som i picknick-korgen.

Du behöver:
4 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl socker
3 tsk bakpulver
150 g smör
1 ägg
2 dl lingonsylt

strössel:
1 ½ dl havregryn
1 dl socker
100 g mandelmassa (har du nötallergiker, så kan man lätt skippa mandelmassan)
75 g smält smör

Gör så här
Blanda samman mjöl, socker och bakpulver. Tillsätt smöret - som blivit rumsvarmt, jobba detta till en grynig massa.
Vispa upp ägget och rör ned det i massan.
Tryck ut massan i en form á 10x30, gärna bekläd med bakplåtspapper. Smeta ut lingonsylt över massan.
Blanda ihop "strösslet" och strössla över det över kakan. In i ugn på 200° i 15-20 minuter.

3 kommentarer:

  1. Låter jättegott!
    Prova den här också:
    http://ninisworld-blog.blogspot.se/2014/02/kaka-med-bar.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Nini! Åh din kaka såg supergod ut! Den ska jag definitivt prova till helgen! Tack!!

      Radera
  2. Den är enkel att göra och blir jättegod. Platt, men god. Den började som en kaka med röda krusbär för 2 år sedan när busken jag delar med grannen gav oss cirka 125 gram krusbär var. Vad gör man med 125 gram kursbär (förutom att äta dem direkt som de är)? Det blev en kaka.
    Sen har jag provat både med röda och svarta vinbär. Funkar lika bra vilket som.

    SvaraRadera

Vad rar du är som lämnar mig en kommentar. Det är kul att få höra vad du tycker och tänker!!
Ha en underbar dag!! Kram!